afslankclubbanner

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 155 niet laden

Sienettes Blog

Sienette van Oosterwijk Blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

  • Home
    Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
  • Categorieën
    Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
  • Tags
    Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
  • Bloggers
    Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
  • Inloggen
    Login Inlogformulier
Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
  • Fontgrootte: Groter Kleiner
  • Hits: 796
  • Afdrukken

MELK DE WITTE SLOPER

   
   

de Canadese onderzoeksjournalist Alissa Hamilton nam plaats aan tafel bij Humberto Tan. De aanleiding was dat haar boek 'Got milked?' in het Nederlands is verschenen: Melk, de witte sloper. Bij Humberto zat ook Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. Dit was water en vuur bij elkaar. Alissa is zwaar tegen melk en Astrid natuurlijk helemaal voor. Wat moeten we hiervan vinden?

Tientallen jaren geleden is melk op de kaart gezet als een zeer gezond voedingsmiddel. Vooral de industrie heeft succesvol gelobbyd en iedereen is het gaan geloven. Maar is het wel zo gezond? Als we het Voedingscentrum mogen geloven, blijft er zonder melk op termijn niets meer over van onze botten. Er zit namelijk calcium in melk en dat is goed voor onze botten. Dat voor sterke botten vitamine D, vitamine K, magnesium en fosfor net zo belangrijk zijn, wordt voor het gemak aan de kant geschoven. Als je voldoende groente en fruit eet, krijg je meer dan genoeg calcium binnen. Calcium in een optimale verhouding tot magnesium. In melk zit echter bijna geen magnesium, waardoor je lichaam uit balans kan raken.

Wel zitten er in melk stoffen zoals caseïne, groeihormonen, omega 6 vetzuren, exorfines en lactose. Dit zijn stoffen waarvan we niet teveel binnen moeten krijgen, anders raakt het lichaam uit balans. In groente en fruit zitten ook stoffen die licht giftig voor ons lichaam zijn. Als we deze met mate binnenkrijgen is dat niet zo’n probleem. Door te variëren zorg je dat je lichaam prima met de antinutriënten kan afrekenen, terwijl je kunt profiteren van de voordelen. Ik vind het altijd jammer dat we zo verzanden in zwart-wit denken. Alissa is zwaar tegen melk en Astrid weer sterk voor. Misschien ligt de waarheid in het midden.

Inmiddels draai ik al een tijdje mee in de gezondheidswereld en wat me opvalt is dat er telkens weer nieuwe hypes zijn. We hebben tijden gehad dat we het accent op koolhydraten moesten leggen, daarna kwam de eiwitrage en toen de vetmanie. Wat ik ervan geleerd heb, is dat overdrijven telkens tot disbalans leidt. Teveel vet kan de insulinereceptoren blokkeren waardoor er diabetes kan optreden, omdat insuline z’n werk niet meer kan doen. Teveel eiwit zorgt voor teveel methionine, waardoor we versneld verouderen. Wat de gevaren van teveel suiker zijn, behoeft denk ik geen uitleg. Als we zo eten dat de verhouding tussen koolhydraten, vetten en eiwitten goed is verdeeld, belasten we het lichaam minder.

 

Zou melk tegelijkertijd goed en slecht kunnen zijn? De melk die het Voedingscentrum aanraadt is gepasteuriseerd, waardoor melk minder voedzaam is. Door het pasteuriseren zijn de levende culturen, die goed zijn voor onze darmen, verloren gegaan. Als je deze culturen toch wilt hebben, dan zul je rauwe melk bij de boer moeten halen. Dit is al een stuk gezonder. De meeste antinutriënten in melk verdwijnen grotendeels door het te fermenteren. Kefir en kaas zijn gefermenteerd. De bacteriën kunnen de darmflora aanvullen en goede stoffen zoals vitamine K vormen.

Melk van de moderne koe is anders dan van de ouderwetse. Volgens deze post van Wakker dier wordt er gewerkt aan een koe die 120 liter melk per dag produceert. Deze koeien worden dus letterlijk en figuurlijk uitgemolken. Je kunt je voorstellen dat de kwaliteit van de moderne melk niet meer is wat die geweest is.

Een gezonde week,
Juglen Zwaan
aHealthylife.nl