afslankclubbanner

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 155 niet laden

Sienettes Blog

Sienette van Oosterwijk Blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

  • Home
    Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
  • Categorieën
    Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
  • Tags
    Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
  • Bloggers
    Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
  • Inloggen
    Login Inlogformulier
Laatste berichten

winactie

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Like de pagina gewichtswinkel met alle informatie over een gezonde leefstijl en maak kans op gratis toegangskaarten voor de ladies Day & Night in Stadskanaal. Dinsdagavond 18.00 uur worden 2 winnaars bekend gemaakt.

Zelf sta ik op deze beurs met stoelmassage. Een korte massage voor hoofd nek en schouders voor slechts € 5,00 en een complete massage met onderrug, armen en handen voor € 10,00.

klik op de link en like de pagina.

...

FOODWATCH

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

De winnaar van het Gouden Windei 2016 is bekend!

Healthy People Blauwe bosbes en framboos is uitgeroepen tot het meest misleidende product 2016. Dit sapje bestaat vooral uit twee vruchten, alleen niet degene die je zo prominent op de verpakking ziet schitteren. Het sapje bestaat vooral uit goedkoop appel- en druivensap en bevat slechts 12% bosbes en 1% framboos. Daarnaast is het helemaal niet zo ‘Healthy’: het bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola.

Hits: 813

SLECHT VOOR DE LIJN

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Als je een paar kilo kwijt wilt, dan is het slim om een caloriebom zoals een saucijzenbroodje links te laten liggen. Af en toe zondigen kan geen kwaad, maar doe het wel bewust. Wist je bijvoorbeeld dat er in een kant-en-klare pizza meer calorieën zitten dan in een patatje met?
1. Kant-en-klare pizza

Cijfers*: 930 kcal, 84 gram koolhydraten, 30 gram vet, waarvan 7 gram verzadigd vet (héle pizza).

Meer calorieën dan: frites met mayonaise (590 kcal), boerenkool met worst (600 kcal), lasagne met vlees (800 kcal).

...

MELK DE WITTE SLOPER

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
   
   

de Canadese onderzoeksjournalist Alissa Hamilton nam plaats aan tafel bij Humberto Tan. De aanleiding was dat haar boek 'Got milked?' in het Nederlands is verschenen: Melk, de witte sloper. Bij Humberto zat ook Astrid Postma-Smeets van het Voedingscentrum. Dit was water en vuur bij elkaar. Alissa is zwaar tegen melk en Astrid natuurlijk helemaal voor. Wat moeten we hiervan vinden?

Tientallen jaren geleden is melk op de kaart gezet als een zeer gezond voedingsmiddel. Vooral de industrie heeft succesvol gelobbyd en iedereen is het gaan geloven. Maar is het wel zo gezond? Als we het Voedingscentrum mogen geloven, blijft er zonder melk op termijn niets meer over van onze botten. Er zit namelijk calcium in melk en dat is goed voor onze botten. Dat voor sterke botten vitamine D, vitamine K, magnesium en fosfor net zo belangrijk zijn, wordt voor het gemak aan de kant geschoven. Als je voldoende groente en fruit eet, krijg je meer dan genoeg calcium binnen. Calcium in een optimale verhouding tot magnesium. In melk zit echter bijna geen magnesium, waardoor je lichaam uit balans kan raken.

Wel zitten er in melk stoffen zoals caseïne, groeihormonen, omega 6 vetzuren, exorfines en lactose. Dit zijn stoffen waarvan we niet teveel binnen moeten krijgen, anders raakt het lichaam uit balans. In groente en fruit zitten ook stoffen die licht giftig voor ons lichaam zijn. Als we deze met mate binnenkrijgen is dat niet zo’n probleem. Door te variëren zorg je dat je lichaam prima met de antinutriënten kan afrekenen, terwijl je kunt profiteren van de voordelen. Ik vind het altijd jammer dat we zo verzanden in zwart-wit denken. Alissa is zwaar tegen melk en Astrid weer sterk voor. Misschien ligt de waarheid in het midden.

...

SUPERFOODS

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Tegenwoordig kom ik in bijna alle grote winkelketens een hele superfoodafdeling tegen. Action, Aldi, Xenos en Hema doen allemaal graag mee aan de superfoodgekte. Als ik in deze winkels achterop de superfoodverpakking kijk, is de herkomst soms onduidelijk, maar meestal is het China. De prijzen die de bedrijven aan de klant vragen zijn zo laag, dat het goedkoper is dan verse groenten en fruit uit eigen land. De boeren in lagelonenlanden proberen met man en macht voor een hongerloontje aan de grote superfoodvraag te voldoen. Een van de bekendste superfoods is de Goji-berry.
Bestrijdingsmiddelen onschuldig?
Vorig jaar zijn er bij de NVWA meldingen binnengekomen dat mensen onwel werden na het eten van Goji-berries. Het kan toeval zijn, maar ik vermoed van niet. De NVWA zegt dat het gif op superfoods niet zo snel zal leiden tot misselijkheid en braken, maar hoe weten ze dat zo zeker? Er zijn geen monsters meer beschikbaar van de bessen die toen gegeten zijn. De NVWA zegt dat de bestrijdingsmiddelen op superfoods geen kwaad kunnen. Dit berust op een klassieke denkfout. De normen kunnen namelijk per bestrijdingsmiddel niet zijn overschreden, maar als we gaan tellen kunnen er wel 20 verschillende bestrijdingsmiddelen op één besje zitten. De autoriteiten baseren de maximaal toelaatbare dosis op één enkel middel, maar ze laten kruisreacties buiten beschouwing. Dit heeft als resultaat dat er op dit moment een groot medisch experiment gaande is op de gehele bevolking. Voor mij is dit een reden om altijd voor biologisch te gaan.
Nachtschade
Wist je dat de Goji-bes lid is van de nachtschadefamilie? Het is dus een achterneefje van de tomaat, paprika, aubergine, rode peper en aardappel. Nachtschadeplanten kunnen neurotoxische alkaloïden bevatten. Solanine in aardappelen of tomatine in tomaten zijn hier voorbeelden van. Deze stoffen werken in op het centraal zenuwstelsel. Ook tabak is een nachtschade en werkt in op het centraal zenuwstelsel. Vele rokers zijn gek op de verdovende werking van tabak.
Eet alleen rijpe nachtschadeproducten, dan ben je de schadelijke werking van de alkaloïdes grotendeels kwijt. Dus eet geen groene aardappelen, paprika of tomaten. Het beste eet je dus rode rijpe paprika's. De Goji-bes bevat ook in rijpe vorm wat giftige alkaloïden. Eén daarvan is de stof atropine. Deze stof kan in grote hoeveelheden misselijkheid, verwardheid, duizeligheid of hoofdpijn geven. In kleine hoeveelheden kan het weer heilzaam zijn. Zo zijn sommige medicijnen op atropine gebaseerd.
Superfoods van eigen bodem
Sommige mensen kunnen niet tegen de giftige stoffen in nachtschades. De nachtschade maakt deze stoffen aan om insecten misselijk te maken, zodat ze het plantje niet verder opeten. Erg slim dus. Maar gaan wij, mensen, dus een hele zak Goji-bessen eten, dan kunnen we hier misselijk van worden. Wist je dat Goji-bessen rijkelijk in Nederland groeien? In Nederland groeien ze ruimschoots langs rivieren en in de duinen. De plant heet hier Boksdoorn. Niemand ziet ze staan, want er staat niet bij dat het een superfood is. Superfood is pure psychologie.

Eigenlijk zijn heel veel levensmiddelen een superfood. Een banaan kun je classificeren als superfood omdat er veel tryptofaan in zit, waardoor je humeur een boost kan krijgen. Ook de asperge die ik vorige week in de nieuwsbrief heb besproken is een echte superfood. In de winter hebben we boerenkool als superfood. Maar wat dacht je van walnoten, blauwe bessen, spinazie, spruitjes en broccoli? Meestal groeit er in de buurt wat we nodig hebben. Sinds de globalisering en industrialisering is het eten uit je omgeving totaal verloren gegaan.
Een groot probleem is dat wanneer voedingsmiddelen te populair worden, er technieken toegepast worden die de kwaliteit van het gewas geen goed doen. Bestrijdingsmiddelen, veredeling en genetische manipulatie zorgen voor hogere opbrengsten van het land, maar kunnen het voedsel tegelijk minder goed verteerbaar maken. Dit is met tarwe gebeurd, maar dreigt ook met de 'superfood' quinoa (spreek uit: kienwa) te gebeuren. In de planning ligt dat quinoa ook in Nederland steeds meer verbouwd zal worden. Quinoa komt oorspronkelijk uit Bolivia en is daar het voedsel voor de armen. Doordat we hier in het westen belachelijk hoge prijzen betalen voor dit gewas, hebben de armen in Bolivia het nu heel zwaar. Ik hoop dat er met de Nederlandse quinoa niet gerommeld gaat worden...

...

12 tips om gezond de 100 te halen

Wees niet bang voor cholesterol in voeding
Cholesterol halen we niet uit voeding, maar maakt het lichaam aan als gevolg van verkeerde voedings- en leefgewoontes. Statines hebben trouwens bijwerkingen die de levenskwaliteit ook achteruit doen hollen. Je kunt het beste je cholesterol verlagen door meer te sporten, omega 6 vetten te vermijden en je suikerconsumptie drastisch te verminderen.

Blijf weg bij suiker
Hoge glucosespiegels in het bloed kunnen zorgen voor crosslinking in lichaamsweefsels. Dit betekent: samenklonteren van suiker en eiwitten en kan ervoor zorgen dat je versnelt veroudert en ziektes eerder opspelen. Door bewerkte producten (met name frisdranken) weg te laten, kun je deze versnelde veroudering voorkomen. Het is ook beter om weg te blijven bij tarwebrood, zelfs als dit volkoren is. Dit komt omdat de vezels bijna altijd extreem fijn gemalen zijn, de fysieke barrière is weggevallen en daardoor het enzym amylase de suikers in het zetmeel ongehinderd vrij kan maken. Dit kan zorgen voor enorme fluctuaties in de bloedsuikerspiegel, met mogelijk diabetes als gevolg. Vet en zuur vertragen de maaglediging. Dus als je over de salade wat olijfolie en azijn doet, ben je langer verzadigd.

...

Gezonde voeding: zo lekker!

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Er komen steeds meer goed onderbouwde onderzoeken die aantonen dat je je eigen gezondheid juist kunt beïnvloeden met gezonde voeding en een idem leefstijl. Onze genen worden zeer sterk beïnvloed door onze voeding en leefstijl Maar het mooiste onderzoek is misschien je eigen ervaring: doe het gewoon eens vier weken. Laat eens alle geraffineerde producten, suikers, kant-en-klare maaltijden, ongezonde vetten en fructose weg. En kijk dan of je nog terug wilt naar de patatzaak van Linda. Gezonde voeding kan namelijk zo ongelooflijk lekker zijn. Waarom ongezond eten als gezond eten lekkerder is? En op zijn tijd een stuk slagroomtaart, een patatje of een heerlijke pizza: niets mis mee. Als je basisvoeding maar gevarieerd, voedend en (h)eerlijk onbewerkt is. Geniet volop, gebruik je (gezonde) verstand en eet met mate.

Hits: 1004

Consensus over gezonde voeding?

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Het lijkt alsof er totaal geen consensus bestaat over gezonde voeding. Toch is er wel een soort van rode draad als het om gezonde voeding gaat. Als we wat meer hier vanuit zouden gaan, zouden veel discussies misschien niet eens plaatsvinden. Eeuwen hebben we geleefd met voeding die aan deze criteria voldoet:
1. Het mag geen schade aan onze gezondheid aanrichten. Dus geen of een minimale hoeveelheid schadelijke micro-organismen, pesticiden, herbiciden.
2. Het moet een positieve bijdrage leveren aan onze gezondheid en ons lichaam niet nodeloos belasten; dit betekent met een minimum aan kleur-, geur-, smaak-, conserveerstoffen en additieven.
3. Het moet rijk zijn aan vitamines, mineralen en sporenelementen, dus geen lege/geraffineerde voedingsmiddelen of teveel bewerkt en er moet een goed evenwicht zijn tussen gezonde vetten, eiwitten en langzame koolhydraten.
4. Het moet lekker zijn en ons een gevoel van welbehagen en verzadiging geven. Voeding die, hoe gezond het ook te boek staat, je niet goed 'bekomt' is waarschijnlijk niet jouw aan-gewezen voeding.
5. En als laatste, of misschien juist als eerste, hoort daar zeker bij dat de voedingsmiddelen zo weinig mogelijk schade aan de wereld om ons heen mogen berokkenen. Wat goed is voor het milieu, is ook goed voor onze eigen gezondheid.

Hits: 1039

Gezonde voeding: zo lekker!

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Er komen steeds meer goed onderbouwde onderzoeken die aantonen dat je je eigen gezondheid juist kunt beïnvloeden met gezonde voeding en een idem leefstijl. Onze genen worden zeer sterk beïnvloed door onze voeding en leefstijl Maar het mooiste onderzoek is misschien je eigen ervaring: doe het gewoon eens vier weken. Laat eens alle geraffineerde producten, suikers, kant-en-klare maaltijden, ongezonde vetten en fructose weg. En kijk dan of je nog terug wilt naar de patatzaak van Linda. Gezonde voeding kan namelijk zo ongelooflijk lekker zijn. Waarom ongezond eten als gezond eten lekkerder is? En op zijn tijd een stuk slagroomtaart, een patatje of een heerlijke pizza: niets mis mee. Als je basisvoeding maar gevarieerd, voedend en (h)eerlijk onbewerkt is. Geniet volop, gebruik je (gezonde) verstand en eet met mate.

Hits: 666

Aan de lijn? Trap hier niet in!

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Het blijkt een ware kunst om op een gezonde manier overtollig vet kwijt te raken. Dit verschilt per persoon, en het is vaak uitzoeken wat voor jou het beste werkt. Hieronder 10 tips waar je echt op moet letten, wil je succesvol afvallen. Trap hier niet in:

  • 0 % vet
  • In light producten wordt het vet vervangen door een andere smaakmaker zoals suiker en zoetstoffen waar je honger van krijgt. De calorieën uit suiker worden bovendien opgeslagen als vet, dus ben je weer terug bij af.
     Niet ontbijten
  • Niet genoeg groenten en fruit
  • Te veel, te weinig eiwitten

Waarschijnlijk de meest gemaakte fout is alle vet uit je voeding schrappen. Door alleen magere producten te eten mis je belangrijke voedingsstoffen die je helpen met gezond afslanken. Van vet op zich word je niet dik. Wel van te veel en vooral te veel slecht vet.

Gezonde vetten zoals kokosolie en olijfolie zijn goed voor hart- en bloedvaten. Verzadigd vet is onmisbaar voor een gezonde hormoonhuishouding welke nodig is om af te vallen.

...

VEZELS

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
   
   

Beste lezer,

Deze week kwam ik een interessant onderzoek tegen over hoe je eenvoudig je gezondheid kunt verbeteren. In Nederland krijgt jammer genoeg bijna 1 op de 2 mensen kanker, deze verschrikkelijke ziekte is dan ook doodsoorzaak nummer één. Doodsoorzaak nummer twee is een ziekte aan het hartvaatstelsel. Per jaar overlijden er 44.000 mensen aan kanker en 38.000 aan hart- en vaatziekten. Tijd dus om daar wat aandacht aan te besteden.

In het eerdergenoemde onderzoek kwam naar voren dat mensen met hart- en vaatziekten vaak een tekort hebben aan vitamine A, vitamine E, vitamine K, bètacaroteen en lycopeen. Problemen met de aderen blijven lang onopgemerkt, maar kunnen plots toch opspelen. Meestal is het dan al te laat. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter het is. Daarom is het goed om kinderen gezonde leefgewoontes mee te geven. Gezond leven is een gewoonte, geen verplicht dieet.

Wat opvalt is dat vitamine A, vitamine E, bètacaroteen en lycopeen krachtige antioxidanten zijn. Kennelijk raken onze aderen van slag door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn instabiele atomen. Deze vrije radicalen missen in het atoom een elektron en stelen dat van buuratomen om zich weer te neutraliseren. Als er via de ademhaling of voeding vrije radicalen in het bloed komen, dan kan de kettingreactie die optreedt door het stelen van elektronen van buurcellen niet alleen het DNA beschadigen, maar kennelijk ook het vaatstelsel.

...

VRAGEN OVER AANKOMEN EN AFVALLEN

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Wat moet ik doen om mijn trek ‘s avonds ná de maaltijd te verminderen? Wat kan ik doen aan mijn overgewicht na de menopauze? Ik eet niets meer en toch kom ik aan, hoe kan dat? Vragen, vragen, vragen. En hier dan de antwoorden.

1. Wat kan ik tegen gewichtstoename als gevolg van de overgang doen?

Afvallen na de overgang gaat niet anders dan daarvoor. Het betekent minder eten en meer bewegen. Maar juist in de overgang is voorkomen beter dan genezen. Houd daarom in deze periode de weegschaal en uw kledingmaat goed in de gaten en grijp meteen in als u dikker wordt. Waarom? Twee kilo afvallen is makkelijker dan tien kilo!

...

LIGHT

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Uit een gezondNU-enquête over het lezen van etiketten, kwamen opvallende resultaten. Zo blijkt dat bijna iedereen het etiket wél leest, maar toch de betekenis van sommige termen niet weet. Tijd om deze misvattingen uit de wereld te helpen! Weet jij het wel?

Daar sta je dan met een mandje in je hand, voor een groot schap met schreeuwende etiketten. Het ene product is ‘puur’, het andere ‘light’ of bevat ‘geen toegevoegde suikers’. Wat kies je? En vooral: wat betekenen deze termen? 

Uit onze enquête blijkt dat we de moeite nemen om het etiket te lezen, 69 procent leest zelfs (bijna) altijd het etiket. Maar het ontcijferen van het etiket is niet zo eenvoudig. Wij helpen je op weg:

...

WAAROM SUIKERVRIJ

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Suiker is verschrikkelijk verslavend. Suiker kan jou en je lichaam gijzelen. Ken je het moment, vlak voor 23 uur dat je die snicker of die mars moet hebben. Je schiet je schoenen aan en scheurt vlak voor sluit langs de pomp om een reep chocola te kopen. Dat is toch erg!!! Suiker werkt als een drug waarvan je denkt dat je lichaam niet zonder meer kan. Alleen dáárom al zou je moeten willen stoppen met suiker.
 

Waar zit suiker in?

Suiker is een product dat vele vermommingen kent. In bijna alle bewerkte producten in de supermarkt zit suiker. In voor de hand liggende producten als fruityoghurt en snoep, maar ook in pindakaas, brood, vleeswaren en kant-en-klaar producten. Werkelijk overal wordt suiker aan toegevoegd. Het vervelende is bijna dat het lezen van etiketten niet meer volstaat. Je moet onderhand geleerde zijn in voeding om de suikers uit een etiket te interpreteren. Ik noem er enkele: glucosestroop, fructose, melasse, polysachariden, monosacharide, maltodextrine, disachariden, sacharose, karamel en agave. En helaas maar waar, voeding met veel geraffineerde koolhydraten (zoals pasta's, wittebrood en witte rijst) hebben exact hetzelfde effect op je lichaam...
 

Wat doet suiker met je lichaam?

  • Suiker zorgt voor een heel snelle piek in je bloedsuikerspiegel die snel naar beneden gebracht moet worden. Dat is de taak van het hormoon insuline (ook wel vetopslaghormoon genoemd). Als dit hormoon te veel en te vaak in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Met name rond de middel en op de buik. Suiker betekent dus vetopslag! 
  • Door overproductie van insuline worden diverse hormonen uit balans gebracht. Zo'n hormonale disbalans leidt tot diverse klachten zoals vermindering van je libido.
  • Geraffineerde suiker is een mineralenrover. Om suiker zo mooi wit en gelijkmatig van structuur te krijgen, is het intensief bewerkt. Hierdoor zijn alle van nature in suiker aanwezige mineralen uit suiker verdwenen. Eenmaal in je lichaam heeft suiker de behoefte om zich weer te binden aan mineralen. Dat geldt bijvoorbeeld voor belangrijke mineralen als calcium en magnesium.
  • Suiker verzuurt je maag- en darmstelsel. Dat kan leiden tot candida, een gist in je darmflora dat je immuunsysteem kan ondermijnen.
  • Een overmaat van suiker is een oorzaak van diabetes 2, een van de snelst groeiende ziektes van dit moment.

Hoeveel meer informatie heb je nodig om jezelf te kunnen motiveren om suiker te laten staan?
 

...

NIERSCHADE

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Hier zit schokkend veel zout in!

Een beetje zout is goed voor u, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram voldoende is. Dat is slecht voor uw bloeddruk, en daarmee voor uw hart en bloedvaten, maar ook voor de nieren. Vermijd dus erg zoute producten, zoals die uit deze top-8.

Ruim 85 procent van de bevolking eet meer zout dan de aanbevolen maximale hoeveelheid. Overmatig zoutgebruik is ongezond, het verhoogt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Maar zout heeft ook een direct schadelijk effect op de nieren. Bij nierpatiënten die overmatig zout gebruiken, gaat de nierfunctie sneller achteruit zodat dialyse eerder nodig is.

...

MOE NA HET ETEN

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Moe na het eten

 

   

Beste lezer,

Deze week zat ik de documentaire Food Matters nog eens terug te kijken en toen had één van de geïnterviewde experts het over het verschijnsel leukocytose. Ik was hier al wel mee bekend en hoewel ik deze documentaire al eerder had gezien, wilde ik nu toch wel het fijne over dit onderwerp weten. Wist je dat voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid witte bloedcellen in je bloed drastisch toenemen? Sommige voedingsmiddelen zijn een rechtstreekse aanval op het immuunsysteem. Daarom kun je je na het eten doodop voelen. Het immuunsysteem verbruikt namelijk heel erg veel energie!

In 1897 ontdekte de wetenschapper Rudolph Virchow al dat er een relatie kan zijn tussen voeding en de hoeveelheid witte bloedcellen. Er zijn nadien tal van onderzoeken gedaan en het blijkt keer op keer te kloppen. Zo heeft de Zwitserse arts Paul Koutchakoff in 1930 de bevindingen bevestigd. Hij bedacht de term digestive leucocytosis, oftewel spijsverteringsleukocytose: het verschijnsel dat je immuunsysteem na de maaltijd in actie komt. Het blijkt dat rauw eten of eten dat slechts licht is verhit, geen leukocytose teweeg brengt. Licht gekookt eten rond de 100°C heeft een mild effect, maar zwaar verhitte voeding zoals brood en deegwaren uit de oven kunnen het immuunsysteem activeren. Dit geldt ook voor voedingsmiddelen die op basis van hoge druk zijn gekookt of ingeblikte voeding. De ergste voedingsmiddelen zijn diegene die zwaar zijn bewerkt. Denk hierbij aan witmeel, suiker, E-nummers, commerciële azijn, gefrituurd eten en frisdrank. Ook gepasteuriseerde voeding is dus af te raden, weer een reden om te kiezen voor rauwmelkse producten zoals boeren (geiten)kaas. Ook het eten uit de magnetron is niet aan te raden als we naar de hoeveelheid witte bloedcellen kijken na de maaltijd. Koken op gas is dus het best.

...

GEEN BROOD ETEN

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Geen brood eten. Hip of hype?

4 december 2013 | Dossier:

Gezonde voeding

...

Niet afvallen ondanks dieet en sporten

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Ons hormonaal stelsel is een heel gevoelig systeem. Wat we eten, wat voor beweging we wel of niet doen, tekorten aan voedingsstoffen en onze levensstijl hebben veel invloed op deze hormonen. Het kan zijn dat je regelmatig sport, op je voeding let en gezond eet en toch niet afvalt. Hoe kan dat? Dit kan te maken hebben met een tekort aan bepaalde vitamines, mineralen of voedingsstoffen.

Tekorten een oorzaak van niet afvallen ondanks dieet en sporten

Deficiënties in het lichaam kunnen een reden zijn waarom je niet afvalt ondanks dat je sport en op je voeding let. Een tekort aan vitamine D, magnesium of ijzer heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem en metabolisme en op de hoeveelheid energie die je tot je beschikking hebt. Dit kan het moeilijker maken om een gezonde levensstijl vol te houden. Als je weinig energie hebt is het lastiger om de motivatie te vinden om te gaan sporten, en als je vermoeid bent neig je eerder naar ongezonde cafeïne, suikers en snelle koolhydraten.

Vitamine D en afvallen

Vitamine D krijgt steeds meer aandacht de laatste tijd. Terecht want deze vitamine vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam en is onder andere nodig voor het behoud van sterke botten, een sterk immuunsysteem en reparatie en onderhoud van DNA en genenregulatie in de cellen: vitamine D helpt onder andere tegen kanker en hart- en vaatziekten. Voor sterke botten is vitamine D minstens zo belangrijk als calcium, vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium in het lichaam en helpt dus voor een goede botstofwisseling. Volgens het vitamine informatie bureau blijkt uit onderzoek dat vitamine D in combinatie met calcium botverlies kan beperken en een positieve invloed heeft op de botdichtheid. Daarnaast kan vitamine D in combinatie met calcium het risico op botbreuken verkleinen. We hebben ongeveer 30.000 genen in ons lichaam en vitamine D stuurt al meer dan 2000 genen aan. Daarnaast wordt er dus steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine D op gewichtsverlies.

...

De wereldberoemde hartchirurg Dwight Lundell heeft 25 jaar ervaring in zijn vakgebied, heeft meer dan 5.000 openhartoperaties verricht en moet nu toegeven dat hij ernaast zat. Op basis van de wetenschappelijke literatuur hield het medisch establishment altijd vol dat hartziekten het gevolg zijn van een verhoogd cholesterolgehalte.

De enige geaccepteerde therapie was het voorschrijven van medicijnen die cholesterol verlagen en een vetarm dieet. Gesteld werd dat een vetarm dieet zou leiden tot een lager cholesterolgehalte en dus minder hartziekten. Afwijken van deze aanbevelingen werd gezien als ketterij. 

Aderwand

...

YOGHURT

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Yoghurt: welke soort kiest u?

Bulgaars, Grieks of toch kefir?

Yoghurt heeft een gezond imago. En terecht, want dit zuivelproduct zit boordevol voedingsstoffen. Kiest u voor de Hollandse magere variant, Griekse yoghurt of toch voor kefir? Wat zijn de verschillen?

Yoghurt wordt gemaakt door melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen. Hierdoor gaat de melk stremmen of verzuren en ontstaat er een gefermenteerd melkproduct. Pas wanneer een product voldoende levende én juiste bacteriën bevat – minimaal 10 miljoen lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilus per milliliter – mag het yoghurt heten.

Wat zit er in?

Yoghurt bevat calcium en is daardoor een prima alternatief voor mensen die melk niet goed verdragen. Om lactose te verteren is namelijk het enzym lactase nodig. De bacteriën in yoghurt bevatten grote hoeveelheden lactase, waardoor yoghurt eigenlijk zichzelf helpt verteren. Uiteraard speelt de mate van lactose-intolerantie of -overgevoeligheid wel een rol.

Yoghurt is ook een goede bron van kalium, magnesium, eiwitten en vitamines en mineralen. De bacteriën in yoghurt helpen bij de spijsvertering en bij darmklachten als obstipatie en diarree. Dat is ook de reden dat yoghurt vaak wordt aangeraden na een antibioticakuur, waarvan diarree een bekende bijwerking is. De kleine groep bacteriën die de tocht door maag en dunne darm overleeft, heeft een stimulerende invloed op de darmflora. Ook zuiveldrankjes op basis van probiotica hebben dit effect.

Links of rechtsdraaiend

Er is links- of rechtsdraaiende yoghurt. De naam heeft niets te maken met het linksom of rechtsom roeren van de yoghurt, maar alles met de gebruikte melkzuurbacteriën. Tijdens het fermentatieproces produceren die bacteriën melkzuur dat – afhankelijk van de gebruikte bacteriesoort – linksdraaiend, rechtsdraaiend of een combinatie van beide is. Wanneer er op de verpakking 'met rechtsdraaiend melkzuur' staat, dan bevat de yoghurt extra bacteriën die ervoor zorgen dat er vooral rechtsdraaiend melkzuur wordt aangemaakt. Dit type melkzuur wordt makkelijker door ons lichaam verteerd dan de linksdraaiende variant.

Rechtsgedraaide yoghurt smaakt zachter en is makkelijker verteerbaar, terwijl van linksdraaiend melkzuur gezegd wordt dat het verzurend werkt en de lever het moeilijker kan verwerken. Overigens zou u er zo’n 7 liter van moeten eten om dit nadelige effect te ondervinden.

Volle yoghurt

Volle yoghurt ontstaat uit een combinatie van volle melk en melkzuurbacteriën. Maar de ene volle yoghurt is de andere niet. Voor standyoghurt wordt dit mengsel tot 45 graden Celsius verwarmd, wat voor een stevigere, korrelige structuur zorgt. De bereidingstemperatuur van roeryoghurt is 32 graden Celsius. Tijdens de bereiding wordt deze yoghurt doorgeroerd. Hierdoor ontstaat er meer slijm en wordt de yoghurt vloeibaarder.

OPMERKING:

bij deze tabellen is er niet gekeken naar de hoeveelheid suiker!!!!

 

Voedingswaarde per 100 gram

 

kcal

66

Eiwitten

3,8 g

Vet

3,2 g

Waarvan verzadigd vet

2,3 g

Calcium

135 mg

 

 Magere yoghurt

 

Magere yoghurt wordt gemaakt van afgeroomde melk met weinig melkvet. Het vetpercentage van magere yoghurt is maximaal 0,5 procent, ideaal voor wie op zijn vetiname let. Magere yoghurt heeft verder wel alle voordelen van volle yoghurt. Door het lagere vetpercentage is magere yoghurt vloeibaarder dan de volle variant.  

 

Voedingswaarde per 100 gram

 

kcal

52

Eiwitten

4,5 g

Vet

0,9 g

Waarvan verzadigd vet

0,6 g

Calcium

114 mg

 

 Magere vruchtenyoghurt

 

Magere vruchtenyoghurt is verkrijgbaar in de 'normale' variant en vaak ook in de vorm van drinkyoghurt. De fruitsmaak is meestal te danken aan toegevoegde smaakstoffen. Daarnaast bevat vruchtenyoghurt vaak toegevoegde suikers; u doet er dus goed aan het etiket in de gaten te houden.  

 

Voedingswaarde per 100 gram

 

kcal

86

Eiwitten

4 g

Vet

0,9 g

Waarvan verzadigd vet

0,7 g

Calcium

162 mg

 

 Griekse yoghurt

 

Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt. Tijdens het productieproces wordt het vocht eruit gezeefd, wat deze yoghurt haar kenmerkende, romige structuur geeft. Griekse yoghurt bevat zo’n 10 procent vet. U kunt deze variant zonder problemen opwarmen: ze schift niet. Het is daardoor een prima vervanger van zure room.

 

Voedingswaarde per 100 gram

 

kcal

127

Eiwitten

4,8 g

Vet

10,5 g

Waarvan verzadigd vet

6,9 g

Calcium

100 mg