afslankclubbanner

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 155 niet laden

Sienettes Blog

Sienette van Oosterwijk Blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

  • Home
    Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
  • Categorieën
    Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
  • Tags
    Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
  • Bloggers
    Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
  • Inloggen
    Login Inlogformulier

VEZELS

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette
   
   

Beste lezer,

Deze week kwam ik een interessant onderzoek tegen over hoe je eenvoudig je gezondheid kunt verbeteren. In Nederland krijgt jammer genoeg bijna 1 op de 2 mensen kanker, deze verschrikkelijke ziekte is dan ook doodsoorzaak nummer één. Doodsoorzaak nummer twee is een ziekte aan het hartvaatstelsel. Per jaar overlijden er 44.000 mensen aan kanker en 38.000 aan hart- en vaatziekten. Tijd dus om daar wat aandacht aan te besteden.

In het eerdergenoemde onderzoek kwam naar voren dat mensen met hart- en vaatziekten vaak een tekort hebben aan vitamine A, vitamine E, vitamine K, bètacaroteen en lycopeen. Problemen met de aderen blijven lang onopgemerkt, maar kunnen plots toch opspelen. Meestal is het dan al te laat. Hoe vroeger je erbij bent, hoe beter het is. Daarom is het goed om kinderen gezonde leefgewoontes mee te geven. Gezond leven is een gewoonte, geen verplicht dieet.

Wat opvalt is dat vitamine A, vitamine E, bètacaroteen en lycopeen krachtige antioxidanten zijn. Kennelijk raken onze aderen van slag door vrije radicalen. Vrije radicalen zijn instabiele atomen. Deze vrije radicalen missen in het atoom een elektron en stelen dat van buuratomen om zich weer te neutraliseren. Als er via de ademhaling of voeding vrije radicalen in het bloed komen, dan kan de kettingreactie die optreedt door het stelen van elektronen van buurcellen niet alleen het DNA beschadigen, maar kennelijk ook het vaatstelsel.

...

VRAGEN OVER AANKOMEN EN AFVALLEN

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Wat moet ik doen om mijn trek ‘s avonds ná de maaltijd te verminderen? Wat kan ik doen aan mijn overgewicht na de menopauze? Ik eet niets meer en toch kom ik aan, hoe kan dat? Vragen, vragen, vragen. En hier dan de antwoorden.

1. Wat kan ik tegen gewichtstoename als gevolg van de overgang doen?

Afvallen na de overgang gaat niet anders dan daarvoor. Het betekent minder eten en meer bewegen. Maar juist in de overgang is voorkomen beter dan genezen. Houd daarom in deze periode de weegschaal en uw kledingmaat goed in de gaten en grijp meteen in als u dikker wordt. Waarom? Twee kilo afvallen is makkelijker dan tien kilo!

...

LIGHT

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Uit een gezondNU-enquête over het lezen van etiketten, kwamen opvallende resultaten. Zo blijkt dat bijna iedereen het etiket wél leest, maar toch de betekenis van sommige termen niet weet. Tijd om deze misvattingen uit de wereld te helpen! Weet jij het wel?

Daar sta je dan met een mandje in je hand, voor een groot schap met schreeuwende etiketten. Het ene product is ‘puur’, het andere ‘light’ of bevat ‘geen toegevoegde suikers’. Wat kies je? En vooral: wat betekenen deze termen? 

Uit onze enquête blijkt dat we de moeite nemen om het etiket te lezen, 69 procent leest zelfs (bijna) altijd het etiket. Maar het ontcijferen van het etiket is niet zo eenvoudig. Wij helpen je op weg:

...

WAAROM SUIKERVRIJ

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Suiker is verschrikkelijk verslavend. Suiker kan jou en je lichaam gijzelen. Ken je het moment, vlak voor 23 uur dat je die snicker of die mars moet hebben. Je schiet je schoenen aan en scheurt vlak voor sluit langs de pomp om een reep chocola te kopen. Dat is toch erg!!! Suiker werkt als een drug waarvan je denkt dat je lichaam niet zonder meer kan. Alleen dáárom al zou je moeten willen stoppen met suiker.
 

Waar zit suiker in?

Suiker is een product dat vele vermommingen kent. In bijna alle bewerkte producten in de supermarkt zit suiker. In voor de hand liggende producten als fruityoghurt en snoep, maar ook in pindakaas, brood, vleeswaren en kant-en-klaar producten. Werkelijk overal wordt suiker aan toegevoegd. Het vervelende is bijna dat het lezen van etiketten niet meer volstaat. Je moet onderhand geleerde zijn in voeding om de suikers uit een etiket te interpreteren. Ik noem er enkele: glucosestroop, fructose, melasse, polysachariden, monosacharide, maltodextrine, disachariden, sacharose, karamel en agave. En helaas maar waar, voeding met veel geraffineerde koolhydraten (zoals pasta's, wittebrood en witte rijst) hebben exact hetzelfde effect op je lichaam...
 

Wat doet suiker met je lichaam?

  • Suiker zorgt voor een heel snelle piek in je bloedsuikerspiegel die snel naar beneden gebracht moet worden. Dat is de taak van het hormoon insuline (ook wel vetopslaghormoon genoemd). Als dit hormoon te veel en te vaak in actie moet komen, wordt er vet opgeslagen in je lichaam. Met name rond de middel en op de buik. Suiker betekent dus vetopslag! 
  • Door overproductie van insuline worden diverse hormonen uit balans gebracht. Zo'n hormonale disbalans leidt tot diverse klachten zoals vermindering van je libido.
  • Geraffineerde suiker is een mineralenrover. Om suiker zo mooi wit en gelijkmatig van structuur te krijgen, is het intensief bewerkt. Hierdoor zijn alle van nature in suiker aanwezige mineralen uit suiker verdwenen. Eenmaal in je lichaam heeft suiker de behoefte om zich weer te binden aan mineralen. Dat geldt bijvoorbeeld voor belangrijke mineralen als calcium en magnesium.
  • Suiker verzuurt je maag- en darmstelsel. Dat kan leiden tot candida, een gist in je darmflora dat je immuunsysteem kan ondermijnen.
  • Een overmaat van suiker is een oorzaak van diabetes 2, een van de snelst groeiende ziektes van dit moment.

Hoeveel meer informatie heb je nodig om jezelf te kunnen motiveren om suiker te laten staan?
 

...

NIERSCHADE

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Hier zit schokkend veel zout in!

Een beetje zout is goed voor u, maar de meeste Nederlanders krijgen veel te veel zout binnen. Gemiddeld 9 tot 10 gram per dag, terwijl 6 gram voldoende is. Dat is slecht voor uw bloeddruk, en daarmee voor uw hart en bloedvaten, maar ook voor de nieren. Vermijd dus erg zoute producten, zoals die uit deze top-8.

Ruim 85 procent van de bevolking eet meer zout dan de aanbevolen maximale hoeveelheid. Overmatig zoutgebruik is ongezond, het verhoogt de bloeddruk en hiermee het risico op hart- en vaatziekten. Maar zout heeft ook een direct schadelijk effect op de nieren. Bij nierpatiënten die overmatig zout gebruiken, gaat de nierfunctie sneller achteruit zodat dialyse eerder nodig is.

...