afslankclubbanner

×

Waarschuwing

JUser: :_load: Kan gebruiker met ID: 155 niet laden

Sienettes Blog

Sienette van Oosterwijk Blogt op haar site de Afslankclub Groningen over gezonde voeding en levensstijl.

  • Home
    Home Hier kunnen alle blogberichten op de hele site gevonden worden.
  • Categorieën
    Categorieën Toont een lijst met categorieën van dit bericht.
  • Tags
    Tags Toont een lijst met tags die in de blog gebruikt zijn.
  • Bloggers
    Bloggers Zoek naar favoriete blogger op deze site.
  • Inloggen
    Login Inlogformulier

MOE NA HET ETEN

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Moe na het eten

 

   

Beste lezer,

Deze week zat ik de documentaire Food Matters nog eens terug te kijken en toen had één van de geïnterviewde experts het over het verschijnsel leukocytose. Ik was hier al wel mee bekend en hoewel ik deze documentaire al eerder had gezien, wilde ik nu toch wel het fijne over dit onderwerp weten. Wist je dat voedingsmiddelen ervoor kunnen zorgen dat de hoeveelheid witte bloedcellen in je bloed drastisch toenemen? Sommige voedingsmiddelen zijn een rechtstreekse aanval op het immuunsysteem. Daarom kun je je na het eten doodop voelen. Het immuunsysteem verbruikt namelijk heel erg veel energie!

In 1897 ontdekte de wetenschapper Rudolph Virchow al dat er een relatie kan zijn tussen voeding en de hoeveelheid witte bloedcellen. Er zijn nadien tal van onderzoeken gedaan en het blijkt keer op keer te kloppen. Zo heeft de Zwitserse arts Paul Koutchakoff in 1930 de bevindingen bevestigd. Hij bedacht de term digestive leucocytosis, oftewel spijsverteringsleukocytose: het verschijnsel dat je immuunsysteem na de maaltijd in actie komt. Het blijkt dat rauw eten of eten dat slechts licht is verhit, geen leukocytose teweeg brengt. Licht gekookt eten rond de 100°C heeft een mild effect, maar zwaar verhitte voeding zoals brood en deegwaren uit de oven kunnen het immuunsysteem activeren. Dit geldt ook voor voedingsmiddelen die op basis van hoge druk zijn gekookt of ingeblikte voeding. De ergste voedingsmiddelen zijn diegene die zwaar zijn bewerkt. Denk hierbij aan witmeel, suiker, E-nummers, commerciële azijn, gefrituurd eten en frisdrank. Ook gepasteuriseerde voeding is dus af te raden, weer een reden om te kiezen voor rauwmelkse producten zoals boeren (geiten)kaas. Ook het eten uit de magnetron is niet aan te raden als we naar de hoeveelheid witte bloedcellen kijken na de maaltijd. Koken op gas is dus het best.

...

GEEN BROOD ETEN

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Geen brood eten. Hip of hype?

4 december 2013 | Dossier:

Gezonde voeding

...

Niet afvallen ondanks dieet en sporten

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Ons hormonaal stelsel is een heel gevoelig systeem. Wat we eten, wat voor beweging we wel of niet doen, tekorten aan voedingsstoffen en onze levensstijl hebben veel invloed op deze hormonen. Het kan zijn dat je regelmatig sport, op je voeding let en gezond eet en toch niet afvalt. Hoe kan dat? Dit kan te maken hebben met een tekort aan bepaalde vitamines, mineralen of voedingsstoffen.

Tekorten een oorzaak van niet afvallen ondanks dieet en sporten

Deficiënties in het lichaam kunnen een reden zijn waarom je niet afvalt ondanks dat je sport en op je voeding let. Een tekort aan vitamine D, magnesium of ijzer heeft een negatieve invloed op het immuunsysteem en metabolisme en op de hoeveelheid energie die je tot je beschikking hebt. Dit kan het moeilijker maken om een gezonde levensstijl vol te houden. Als je weinig energie hebt is het lastiger om de motivatie te vinden om te gaan sporten, en als je vermoeid bent neig je eerder naar ongezonde cafeïne, suikers en snelle koolhydraten.

Vitamine D en afvallen

Vitamine D krijgt steeds meer aandacht de laatste tijd. Terecht want deze vitamine vervult een aantal belangrijke functies in ons lichaam en is onder andere nodig voor het behoud van sterke botten, een sterk immuunsysteem en reparatie en onderhoud van DNA en genenregulatie in de cellen: vitamine D helpt onder andere tegen kanker en hart- en vaatziekten. Voor sterke botten is vitamine D minstens zo belangrijk als calcium, vitamine D is noodzakelijk voor de opname van calcium in het lichaam en helpt dus voor een goede botstofwisseling. Volgens het vitamine informatie bureau blijkt uit onderzoek dat vitamine D in combinatie met calcium botverlies kan beperken en een positieve invloed heeft op de botdichtheid. Daarnaast kan vitamine D in combinatie met calcium het risico op botbreuken verkleinen. We hebben ongeveer 30.000 genen in ons lichaam en vitamine D stuurt al meer dan 2000 genen aan. Daarnaast wordt er dus steeds meer onderzoek gedaan naar de invloed van vitamine D op gewichtsverlies.

...

De wereldberoemde hartchirurg Dwight Lundell heeft 25 jaar ervaring in zijn vakgebied, heeft meer dan 5.000 openhartoperaties verricht en moet nu toegeven dat hij ernaast zat. Op basis van de wetenschappelijke literatuur hield het medisch establishment altijd vol dat hartziekten het gevolg zijn van een verhoogd cholesterolgehalte.

De enige geaccepteerde therapie was het voorschrijven van medicijnen die cholesterol verlagen en een vetarm dieet. Gesteld werd dat een vetarm dieet zou leiden tot een lager cholesterolgehalte en dus minder hartziekten. Afwijken van deze aanbevelingen werd gezien als ketterij. 

Aderwand

...

YOGHURT

Geplaatst door op in De Blogs van Sienette

Yoghurt: welke soort kiest u?

Bulgaars, Grieks of toch kefir?

Yoghurt heeft een gezond imago. En terecht, want dit zuivelproduct zit boordevol voedingsstoffen. Kiest u voor de Hollandse magere variant, Griekse yoghurt of toch voor kefir? Wat zijn de verschillen?

Yoghurt wordt gemaakt door melkzuurbacteriën aan melk toe te voegen. Hierdoor gaat de melk stremmen of verzuren en ontstaat er een gefermenteerd melkproduct. Pas wanneer een product voldoende levende én juiste bacteriën bevat – minimaal 10 miljoen lactobacillus bulgaricus en streptococcus thermophilus per milliliter – mag het yoghurt heten.

Wat zit er in?

Yoghurt bevat calcium en is daardoor een prima alternatief voor mensen die melk niet goed verdragen. Om lactose te verteren is namelijk het enzym lactase nodig. De bacteriën in yoghurt bevatten grote hoeveelheden lactase, waardoor yoghurt eigenlijk zichzelf helpt verteren. Uiteraard speelt de mate van lactose-intolerantie of -overgevoeligheid wel een rol.

Yoghurt is ook een goede bron van kalium, magnesium, eiwitten en vitamines en mineralen. De bacteriën in yoghurt helpen bij de spijsvertering en bij darmklachten als obstipatie en diarree. Dat is ook de reden dat yoghurt vaak wordt aangeraden na een antibioticakuur, waarvan diarree een bekende bijwerking is. De kleine groep bacteriën die de tocht door maag en dunne darm overleeft, heeft een stimulerende invloed op de darmflora. Ook zuiveldrankjes op basis van probiotica hebben dit effect.

Links of rechtsdraaiend

Er is links- of rechtsdraaiende yoghurt. De naam heeft niets te maken met het linksom of rechtsom roeren van de yoghurt, maar alles met de gebruikte melkzuurbacteriën. Tijdens het fermentatieproces produceren die bacteriën melkzuur dat – afhankelijk van de gebruikte bacteriesoort – linksdraaiend, rechtsdraaiend of een combinatie van beide is. Wanneer er op de verpakking 'met rechtsdraaiend melkzuur' staat, dan bevat de yoghurt extra bacteriën die ervoor zorgen dat er vooral rechtsdraaiend melkzuur wordt aangemaakt. Dit type melkzuur wordt makkelijker door ons lichaam verteerd dan de linksdraaiende variant.

Rechtsgedraaide yoghurt smaakt zachter en is makkelijker verteerbaar, terwijl van linksdraaiend melkzuur gezegd wordt dat het verzurend werkt en de lever het moeilijker kan verwerken. Overigens zou u er zo’n 7 liter van moeten eten om dit nadelige effect te ondervinden.

Volle yoghurt

Volle yoghurt ontstaat uit een combinatie van volle melk en melkzuurbacteriën. Maar de ene volle yoghurt is de andere niet. Voor standyoghurt wordt dit mengsel tot 45 graden Celsius verwarmd, wat voor een stevigere, korrelige structuur zorgt. De bereidingstemperatuur van roeryoghurt is 32 graden Celsius. Tijdens de bereiding wordt deze yoghurt doorgeroerd. Hierdoor ontstaat er meer slijm en wordt de yoghurt vloeibaarder.

OPMERKING:

bij deze tabellen is er niet gekeken naar de hoeveelheid suiker!!!!

 

Voedingswaarde per 100 gram

 

kcal

66

Eiwitten

3,8 g

Vet

3,2 g

Waarvan verzadigd vet

2,3 g

Calcium

135 mg

 

 Magere yoghurt

 

Magere yoghurt wordt gemaakt van afgeroomde melk met weinig melkvet. Het vetpercentage van magere yoghurt is maximaal 0,5 procent, ideaal voor wie op zijn vetiname let. Magere yoghurt heeft verder wel alle voordelen van volle yoghurt. Door het lagere vetpercentage is magere yoghurt vloeibaarder dan de volle variant.  

 

Voedingswaarde per 100 gram

 

kcal

52

Eiwitten

4,5 g

Vet

0,9 g

Waarvan verzadigd vet

0,6 g

Calcium

114 mg

 

 Magere vruchtenyoghurt

 

Magere vruchtenyoghurt is verkrijgbaar in de 'normale' variant en vaak ook in de vorm van drinkyoghurt. De fruitsmaak is meestal te danken aan toegevoegde smaakstoffen. Daarnaast bevat vruchtenyoghurt vaak toegevoegde suikers; u doet er dus goed aan het etiket in de gaten te houden.  

 

Voedingswaarde per 100 gram

 

kcal

86

Eiwitten

4 g

Vet

0,9 g

Waarvan verzadigd vet

0,7 g

Calcium

162 mg

 

 Griekse yoghurt

 

Griekse yoghurt is dikker dan gewone yoghurt. Tijdens het productieproces wordt het vocht eruit gezeefd, wat deze yoghurt haar kenmerkende, romige structuur geeft. Griekse yoghurt bevat zo’n 10 procent vet. U kunt deze variant zonder problemen opwarmen: ze schift niet. Het is daardoor een prima vervanger van zure room.

 

Voedingswaarde per 100 gram

 

kcal

127

Eiwitten

4,8 g

Vet

10,5 g

Waarvan verzadigd vet

6,9 g

Calcium

100 mg