afslankclubbanner

IN PLAATS VAN BROOD

Gepost in Recepten

1. Wrap the goodness in groen

Je wilt meer groente eten? Simpel. Pak een krop sla, breek er grote bladeren vanaf (houd ze heel!) en gebruik deze bladeren als Wrap.

Vul de bladeren met wat je maar in huis hebt: humus, zalm, mozzarella, paprikareepjes, komkommer, gebakken champignons, taugé en ga zo maar door.

Zelf smeer ik er als basis graag een groentepasta op. Nee, niet dat houdbare spul, maar een lekkere aubergine pasta, goede humus of iets anders lekkers – verkrijgbaar bij de betere supermarkt en de eco supermarkt. Vervolgens vul ik het met wat ‘bite’, zoals mozarella, geitenkaas, zalm of walnoten. Dan maak ik het af met rauwe gesneden groente of wat gebakken of gegrilde groente (champignons, courgette, aubergine, ui).

Vervolgens rollen we de boel op, prikker er doorheen en je hebt een super gezonde en gezellige lunch. Zonder brood.

2. Terug van weggeweest: havermoutpap!

Ja. Dankzij de Voedselzandloper is Nederland aan de havermout. En met reden. Het is makkelijk, vullend, flexibel en een stuk gezonder dan brood. Er zijn talloze havermoutpap recepten te vinden, maar de basis is heel eenvoudig.

Kies je favoriete plantaardige melk (sojamelk, rijstmelk, amandelmelk etc.). Kies een variant zonder toegevoegde suiker en overweeg eens om een bezoekje te brengen aan de eco supermarkt. De mainstream sojamelk die je overal kunt kopen is bijvoorbeeld niet bepaald de lekkerste die er te krijgen is.

Breng de melk aan de kook, gooi de havermout erbij en wacht even tot je de gewenste dikte hebt bereikt. Snufje zout, veel kaneel (erg gezond). Gooi vers fruit in een bakje, samen met wat amandelen of walnoten. Giet de havermout er overheen en je bent klaar. Hard fruit (zoals appel) kun je ook even mee verwarmen, wat je lekkerder vindt.

Je kunt er nog gedroogd fruit doorheen gooien, zoals goji bessen en moerbeien. Je kunt er extra vezels aan toevoegen door wat lijnzaad of chia zaad te gebruiken. Eigenlijk kun je er alle kanten mee uit. En als je havermout over hebt gooi je het in de koelkast, hoef je morgen niet te kokkerellen. Lekker makkelijk!

3. Pannenkoeken. Van banaan.

Men neme: een banaan, twee eieren en een eetlepel lijnzaad. Prak de banaan tot een papje, meng met de eieren en het lijnzaad en voila – je hebt pannenkoekenbeslag! Lekker bakken en eten maar.

Je kúnt er nog wat dadels bij doen voor wat meer zoetheid. Meng in dit geval de pitloze dadels en de banaan met een staafmixer (dadels prakken is zo moeilijk). Ook lekker met vers fruit (zoals blauwe bessen uit het vriesvak). Vind je het een droge hap? Grijp dan niet naar die fles agavesiroop – en al helemaal niet naar de stroop, hoe durf je! Gooi gewoon wat vers fruit op je pannenkoek en geniet!

…Of gooi er wel wat agavesiroop overheen. Wat je wil. Het is jouw leven.

4. Afvallen met de broccilipizza

Oké, een pizza is niet echt brood. Maar het komt wel in de buurt. En als ik je inspiratie moet geven, dan mogen we best even outside de box denken. Bovendien klinkt het aantrekkelijk om af te vallen terwijl je pizza’s eet. Dus daar gaan we.

Een broccoli, een ei, een paar plakken kaas. Maal het in de keukenmachine tot een grof beslag. Spreid het tot 0,5 cm dikte uit op een bakplaat en bak 15 minuten op 200 graden (of korter als het zwart wordt).

Besmeer de bodem met wat tomatenpuree en je favoriete belegsels. Schuif het opnieuw 10-15 minuten de oven in en geniet van de gezondste-pizza-van-je-leven.

5. Salade met een shake

We willen allemaal meer salade eten. Maar we weten ook allemaal dat een salade véél meer tijd kost dan een boterham met jam. Toch kan dat een stuk sneller.

Pak een flinke vershoudbak met deksel. Vul de bak met sla, gesneden groente, je favoriete bites (mozzarella, geitenkaas, walnoten, amandelen, gerookte zalm, tonijn, garnalen, makreel, gerookte kip, gekookt ei etc.), een scheut olijfolie, een scheut citroensap, een lepel honing en een lepel mosterd.

Deksel erop en shaken maar!

Wil je een meer voedzame lunch? Trek dan eens een blik voorgekookte linzen open en voeg de inhoud toe. Super gezond, rijk aan vezels en bijzonder voedzaam. Scheelt je weer een portie pasta. Zo vliegen die kilo’s eraf!

6. Koekjes als ontbijt

Ja, het wordt steeds gekker. Maar wat nou als je koekjes net zo gezond zijn als een schaaltje havermoutpap?

Prak een banaan. Voeg 40-50 gram havermout toe. Veel kaneel, snufje zout en roeren maar. Verspreid het beslag als koekjes op een bakplaat en bak in 20 minuten op 180 graden. Voila! Gezonde havermoutkoekjes!

Lekker? Nee, niet echt. Dus je kunt deze basis verrijken naar smaak. Pureer bijvoorbeeld de banaan met wat pitloze dadels voor meer zoetheid. Of laat even een handje goji bessen wellen in wat water en voeg deze toe. Voeg wat rauwe cacao toe of verrijk de boel zelfs met wat proteïnepoeder. En vooruit, als het echt moet kun je zelfs nog wat agave siroop toevoegen.

Ook lekker voor de lekkere trek ‘s avonds!

7. En een lekker vullend biologisch eitje

Trek de koelkast open en haal een zooitje groente tevoorschijn. Een voorbeeld: Hak ui, knoflook, gember, bleekselderij, wortel en een stukje rode peper fijn en bak het glazig in een beetje olie. Snijd andere groenten als paprika, broccoli, champignon, courgette, wat je maar in huis hebt.

Roerbak alles. Voeg lekker wat kurkuma toe (super gezond), wat zout, zwarte peper en breng het verder op smaak. En als de groente zo goed als gaar is, tik je er een of twee eitjes doorheen. Even laten stollen (of er doorheen roeren om voor een roerei te gaan), en klaar. Voedzaam, gezond, snel, makkelijk en onwijs lekker.

Kijk jou eens groente eten! Zie je wel, je hebt geen brood nodig om gelukkig te zijn.

SIMPELE EN SNELLE SPORTMAALTIJDEN

Gepost in Recepten

Simpele en snelle sportmaaltijden

Niet alleen voor sporters van de Winterspelen, maar ook voor ons is het belangrijk dat we goed op onze voeding letten. Want wát en hoeveel eet je nu eigenlijk voordat je naar de sportschool gaat? Met deze simpele en snelle maaltijden ben jij helemaal klaar voor jouw workout!

Voordat jij je flink inspant, is het belangrijk dat je de nodige koolhydraten en vocht binnenkrijgt. Daarnaast moet jouw maaltijd vitaminen, mineralen en eiwitten bevatten. Heb je nog drie tot vier uur te gaan voordat jouw intensieve groepsles van start gaat? Dan kun je nog best wel iets warms klaarmaken. De volgende gerechten zijn ultieme aanraders:

Zoete pannenkoekjes

Ingrediënten

  • 200 gram tarwebloem/SPELTMEEL
  • Mespunt zout
  • 2 eieren
  • ½ liter melk
  • 50 gram boter
  • Jam, stroop of honing

Bereidingswijze
Doe de bloem in een grote kom en gooi hier melk bij. Doe ondertussen de eieren bij de kom en mix het mengsel. Zorg ervoor dat er geen klontjes overblijven. Als de pannenkoekenmix klaar is, kun je aan de slag gaan met bakken! Voeg eerst een snufje zout aan het beslag toe en verhit een koekenpan op een gaspitje. Nadat je wat boter of olie in de pan hebt gedaan, kun je het beslag in de koekenpan gieten. Draai de pannenkoek na 1 à 2 minuten om en bak de pannenkoek daarna nog ongeveer een minuutje. Is hij klaar? Dan kun je jouw maaltijd helemaal afmaken door er jam, stroop of honing op te doen. En smullen maar!

 

Wortelsoep

 

Ingrediënten

 

  • 1 eetlepel olijfolie
  • 4 grote wortels
  • ½ grote ui
  • 900 ml groentebouillon
  • Verse koriander

 

Bereidingswijze
Zet een grote pan op middelhoog vuur en verhit de olie. Fruit vervolgens de wortel en ui een paar minuten totdat de ui wat zachter is geworden. Voeg hier de groentebouillon en koriander aan toe en kook het soepje ongeveer 10 minuten tot de wortels gaar zijn. Haal de pan vervolgens van het vuur en pureer de soep met een staafmixer tot het glad is. Eet smakelijk!

 

Pasta met tomatensaus en vis

 

Ingrediënten

 

  • 350 gram rauwe gamba’s
  • 1 blik tomaten (400 gram)
  • 250 gram verse tagliatelle
  • 2 tenen knoflook
  • Bosje platte peterselie
  • Zeezout
  • Olijfolie

 

Bereidingswijze
Kook wat water in een waterkoker en verhit intussen olijfolie in een pan. Voeg hier een teentje fijngesneden knoflook aan toe en wacht tot deze verkleurt. Doe vervolgens de tomaten in het pannetje en breng ze op smaak met een beetje peper en zout. Terwijl je het mengsel aan de kook brengt, is het tijd om de gamba’s in tweeën te snijden en deze in een kom te doen met twee eetlepels olijfolie, 1 teen fijngesneden knoflook, een bosje fijngesneden peterselie en een snufje zout. Kook de pasta ongeveer drie tot vier minuten en voeg zodra de pasta een minuutje kookt de vis toe aan de pasta. De vis hoeft maar twee minuutjes meegekookt te worden in de tomatensaus. Klaar? Haal de pan van het vuur, giet de pasta af en maak het geheel helemaal compleet met een scheutje olijfolie en wat verse peterselie. 

 

Sta je binnen één tot twee uur alweer in de sportschool te zweten? Dan is het niet aan te raden om iets zwaars te eten. Ga voor een lekkere fruitsmoothie, granenreep of ontbijtgranen met (SOJA) melk. Je kunt natuurlijk ook je eigen gezonde yoghurt maken:

 

Fruityoghurt

 

Ingrediënten

 

  • 250 gram aardbeien
  • 150 gram rode bessen
  • 2 eetlepels suiker
  • 4 eetlepels vruchtensiroop aardbei
  • 600 ml (HALF) volle yoghurt

 

Bereidingswijze
Maak het fruit schoon en snijd de aardbeien in grote stukken. Verdeel deze vervolgens samen met de bessen over de yoghurt en jouw sportmaaltijd is zo goed als klaar. Simpeler kan haast niet!

 

Moet je haasten en heb je nog maar één uur te gaan voordat je op de loopband staat? Dan is een sportdrankje of Herbalife shake voldoende. Na jouw inspanning kun je jezelf belonen met een bekertje yoghurt met een paar stuks fruit!